Ciasto Cappuccino
Pyszne, puszyste i mega kawowe ciasto. Lubicie cappuccino? Jeśli tak to na pewno Wam zasmakuje :) Delikatny biszkopt przełożony kremem cappuccino na bazie śmietany kremówki. Udekorowany polewą czekoladową. Rewelacja! Koniecznie wypróbujcie przepis.
Składniki:
Ciasto:
8 jajek
8 łyżek wody
1,5 szklanki cukru
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mąki ziemniaczanej
1 szklanka kawy cappuccino waniliowego lub orzechowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem:
750 ml śmietany 30 %
1 Śnieżka
1 galaretka cytrynowa
1 łyżka cukru pudru
1 łyżka spirytusu
Dekoracja:
polewa czekoladowa
Przygotowanie:
Białka ubijamy z cukrem na sztywno. Dodajemy wymieszane z wodą żółtka. Następnie dodajemy mąkę, kawę i proszek do pieczenia. Delikatnie mieszamy. Ciasto dzielimy na pół i pieczemy w dwóch oddzielnych foremkach (25x35cm) przez 20-30 min. w temp. 180-200 st. C. Po upieczeniu każdy placek przekrawamy na pół, tak żeby otrzymać 4 równe blaty.
Galaretkę rozpuszczamy w 0,5 szklanki gorącej wody i odstawiamy,aby ostygła i zaczęła tężeć.
ubijamy schłodzoną kremówkę ze Śnieżką na sztywno. Dodajemy cukier i tężejącą galaretkę.
Blaty ciasta nasączamy przygotowaną wcześniej i ostudzoną kawą cappuccino (1 szklanka gorącej wody i 2 łyżeczki kawy), a następnie przekładamy kremem.
Dekorujemy polewą czekoladową.
Składniki:
Ciasto:
8 jajek
8 łyżek wody
1,5 szklanki cukru
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mąki ziemniaczanej
1 szklanka kawy cappuccino waniliowego lub orzechowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem:
750 ml śmietany 30 %
1 Śnieżka
1 galaretka cytrynowa
1 łyżka cukru pudru
1 łyżka spirytusu
Dekoracja:
polewa czekoladowa
Przygotowanie:
Białka ubijamy z cukrem na sztywno. Dodajemy wymieszane z wodą żółtka. Następnie dodajemy mąkę, kawę i proszek do pieczenia. Delikatnie mieszamy. Ciasto dzielimy na pół i pieczemy w dwóch oddzielnych foremkach (25x35cm) przez 20-30 min. w temp. 180-200 st. C. Po upieczeniu każdy placek przekrawamy na pół, tak żeby otrzymać 4 równe blaty.
Galaretkę rozpuszczamy w 0,5 szklanki gorącej wody i odstawiamy,aby ostygła i zaczęła tężeć.
ubijamy schłodzoną kremówkę ze Śnieżką na sztywno. Dodajemy cukier i tężejącą galaretkę.
Blaty ciasta nasączamy przygotowaną wcześniej i ostudzoną kawą cappuccino (1 szklanka gorącej wody i 2 łyżeczki kawy), a następnie przekładamy kremem.
Dekorujemy polewą czekoladową.
Komentarze
Prześlij komentarz