Przejdź do głównej zawartości

Szybki bigos z młodej kapusty

Szybki bigos z młodej kapusty z dodatkiem wiejskiej kiełbasy i moich ulubionych ziół prowansalskich. Bardzo łatwy w przygotowaniu i bardzo smaczny.







Składniki:

2 średnie główki młodej kapusty
50 dag kiełbasy wiejskiej
50 dag pieczarek
30 dag cebuli
250 g przecieru pomidorowego JAMAR*
przyprawa prowansalska
sól
pieprz



Przygotowanie:

Kapustę myjemy, szatkujemy i solimy. Przekładamy do garnka, zalewamy szklanką wody. Wstawiamy na ogień i gotujemy. Cebulę kroimy w kosteczkę, kiełbasę w półksiężyce,  a pieczarki w plasterki. Wszystkie składniki kolejno podsmażamy na oleju i dodajemy do kapusty. Wlewamy przecier pomidorowy JAMAR, przyprawiamy, dokładnie mieszamy i jeszcze chwilkę gotujemy do miękkości warzyw i połączenia się smaków. Podajemy z ulubionym pieczywem.



* naturalny przecier pomidorowy firmy JAMAR szczególnie przypadł mi do gustu. Wcześniej bigos ten robiłam z dodatkiem koncentratu pomidorowego, który niestety dawał kwaskowaty posmak. Zawsze trzeba było go dosłodzić cukrem, aby jakoś smakował. Przecier pomidorowy, a więc passata jest o wiele lepszym rozwiązaniem. Jest w 100% z dojrzałych pomidorów i bez żadnych dodatków chemicznych. Co dla mnie jest dużym plusem i co się naprawdę czuje. Poddana jest jedynie procesowi pasteryzacji, zachowując tym samym większość cennych witamin oraz mikro- i makroelementów. No i co najważniejsze zachowana jest również pełnia pomidorowego smaku :) Ja tym produktem jestem poważnie zachwycona. Jest prawdziwy, naturalny i domowy. Do tego stopnia, że na sklepowej półce wyszukałam i zakupiłam inne produkty tej firmy. Gorąco polecam :)




Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Krem do tortów z mascarpone i bitej śmietany

Krem do tortów z mascarpone i bitej śmietany -  jest to przepis, z którego najczęściej korzystam przekładając torty.Krem jest wyśmienity, prosty i szybki do przygotowania. Jest stabilny, pozwala się kroić i jednocześnie ma puszystą konsystencję. To najlepszy krem jaki znam. Polecam!

Do jego przygotowania będziecie potrzebowali:

500 ml śmietanki kremówki 30 %
500 g serka mascarpone
1 laskę wanilii
3 łyżki cukru pudru

Śmietanę i serek przekładamy do dużej miski. Dodajemy ziarenka wyciągnięte z rozkrojonej laski wanilii oraz cukier puder przesiany przez sitko. Całość miksujemy mikserem. Krem jest gotowy w chwili, gdy wszystkie składniki się połączą, a jego konsystencja zgęstnieje.



Domowe krówki

Krówki to pyszny smakołyk z czasów dzieciństwa. Wiele osób je wciąż uwielbia. Jedni wolą krówki ciągutki a inni kruche. A Ty do których masz słabość? Ich wykonanie nie zajmuje zbyt wiele czasu. Powiedziałabym nawet, że są ekspresowe. Można tworzyć ich różne wersje smakowe, np. możemy dodać do nich 2 łyżki kakao - powstaną wówczas krówki kakaowe, natomiast jeśli dodamy 2-3 łyżki posiekanych orzechów lub ziaren sezamu nasze krówki zrobią się chrupiące. Zachęcam do tworzenia własnych wersji :)

150 g masła
200 g cukru (jeśli krówki mają być bardziej kruche, dodajemy jeszcze 100-150 g cukru)
200 ml śmietany kremówki
1 opakowanie cukru waniliowego
masło do wysmarowania formy

Masło wkładamy do dużego garnka, dodajemy cukier i podgrzewamy. mieszając, aż cukier się rozpuści. Dodajemy kremówkę i cukier waniliowy. Dalej podgrzewamy, mieszając, aż powstanie gęsta masa. Gdy kropla masy wylana na talerzyk będzie zastygać, to znaczy, że masa jest gotowa. Masę zdejmujemy z ognia, aby nieco przestygła…

Biszkopt nieopadający

Najlepszy biszkopt do ciast i tortów. Warto go zrobić jeśli zależy nam na puszystości ciasta i idealnie prostej powierzchni do dekorowania. Wyrasta bardzo równiutko. Najważniejszą jednak jego zaletą jest to, że nie opada.

5 jajek
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka octu
1 łyżka soku z cytryny
szczypta soli
opcjonalnie 2-3 łyżki kakao

Oddzielamy białka od żółtek. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy mikserem na sztywną pianę. Dodajemy cukier i dalej ubijamy. Następnie dodajemy żółtka. Jeszcze chwilkę miksujemy, po czym dodajemy wszystkie pozostałe składniki, delikatnie mieszamy łyżką i przekładamy do wyłożonej papierem blaszki (u mnie tortownica 24 cm). Pieczemy 35 min. w temp. 180 st. C.