Pieczone nuggetsy z kurczaka w panierce kukurydzianej

Przepis na domowe, soczyste nuggetsy w chrupiącej skorupce z płatków kukurydzianych. Smaczne i zdrowe danie, którym zachwyci się z pewnością każde dziecko i Wy sami :)
    


Składniki:

1/2 kg piersi z kurczaka
2 szklanki płatków kukurydzianych
2 jajka
sól, pieprz
1/3 łyżeczki ostrej papryki
1 i 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
4 łyżki oleju rzepakowego

Przygotowanie:

Kurczaka kroimy w nieduże paski. Przyprawiamy solą, pieprzem, papryką ostrą i słodką. Polewamy olejem i jeśli mamy czas marynujemy. Płatki kukurydziane wsypujemy do miseczki i kruszymy pałką. Kawałki kurczaka obtaczamy najpierw w roztrzepanych widelcem jajkach, później w płatkach kukurydzianych, a następnie układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok. 15 min. w temp. 180 st. C. Podajemy na ciepło bądź zimno z dodatkiem sosu czosnkowego lub jak kto woli paprykowego.


Sos czosnkowy:

200 g gęstej śmietany 12%
2 łyżki majonezu
sól, pieprz
1 ząbek czosnku przeciśniętego przez praskę

Sos paprykowy:

200 g gęstej śmietany 12%
2 łyżki majonezu
sól, pieprz
1 łyżeczka papryki w proszku
1 łyżka ketchupu

Komentarze

Popularne posty