Przejdź do głównej zawartości

Pieczone nuggetsy z kurczaka w panierce kukurydzianej

Przepis na domowe, soczyste nuggetsy w chrupiącej skorupce z płatków kukurydzianych. Smaczne i zdrowe danie, którym zachwyci się z pewnością każde dziecko i Wy sami :)
    


Składniki:

1/2 kg piersi z kurczaka
2 szklanki płatków kukurydzianych
2 jajka
sól, pieprz
1/3 łyżeczki ostrej papryki
1 i 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
4 łyżki oleju rzepakowego

Przygotowanie:

Kurczaka kroimy w nieduże paski. Przyprawiamy solą, pieprzem, papryką ostrą i słodką. Polewamy olejem i jeśli mamy czas marynujemy. Płatki kukurydziane wsypujemy do miseczki i kruszymy pałką. Kawałki kurczaka obtaczamy najpierw w roztrzepanych widelcem jajkach, później w płatkach kukurydzianych, a następnie układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok. 15 min. w temp. 180 st. C. Podajemy na ciepło bądź zimno z dodatkiem sosu czosnkowego lub jak kto woli paprykowego. 


Sos czosnkowy:

200 g gęstej śmietany 12%
2 łyżki majonezu
sól, pieprz
1 ząbek czosnku przeciśniętego przez praskę

Sos paprykowy:

200 g gęstej śmietany 12%
2 łyżki majonezu
sól, pieprz
1 łyżeczka papryki w proszku
1 łyżka ketchupu

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Krem do tortów z mascarpone i bitej śmietany

Krem do tortów z mascarpone i bitej śmietany -  jest to przepis, z którego najczęściej korzystam przekładając torty.Krem jest wyśmienity, prosty i szybki do przygotowania. Jest stabilny, pozwala się kroić i jednocześnie ma puszystą konsystencję. To najlepszy krem jaki znam. Polecam!

Do jego przygotowania będziecie potrzebowali:

500 ml śmietanki kremówki 30 %
500 g serka mascarpone
1 laskę wanilii
3 łyżki cukru pudru

Śmietanę i serek przekładamy do dużej miski. Dodajemy ziarenka wyciągnięte z rozkrojonej laski wanilii oraz cukier puder przesiany przez sitko. Całość miksujemy mikserem. Krem jest gotowy w chwili, gdy wszystkie składniki się połączą, a jego konsystencja zgęstnieje.



Domowe krówki

Krówki to pyszny smakołyk z czasów dzieciństwa. Wiele osób je wciąż uwielbia. Jedni wolą krówki ciągutki a inni kruche. A Ty do których masz słabość? Ich wykonanie nie zajmuje zbyt wiele czasu. Powiedziałabym nawet, że są ekspresowe. Można tworzyć ich różne wersje smakowe, np. możemy dodać do nich 2 łyżki kakao - powstaną wówczas krówki kakaowe, natomiast jeśli dodamy 2-3 łyżki posiekanych orzechów lub ziaren sezamu nasze krówki zrobią się chrupiące. Zachęcam do tworzenia własnych wersji :)

150 g masła
200 g cukru (jeśli krówki mają być bardziej kruche, dodajemy jeszcze 100-150 g cukru)
200 ml śmietany kremówki
1 opakowanie cukru waniliowego
masło do wysmarowania formy

Masło wkładamy do dużego garnka, dodajemy cukier i podgrzewamy. mieszając, aż cukier się rozpuści. Dodajemy kremówkę i cukier waniliowy. Dalej podgrzewamy, mieszając, aż powstanie gęsta masa. Gdy kropla masy wylana na talerzyk będzie zastygać, to znaczy, że masa jest gotowa. Masę zdejmujemy z ognia, aby nieco przestygła…

Biszkopt nieopadający

Najlepszy biszkopt do ciast i tortów. Warto go zrobić jeśli zależy nam na puszystości ciasta i idealnie prostej powierzchni do dekorowania. Wyrasta bardzo równiutko. Najważniejszą jednak jego zaletą jest to, że nie opada.

5 jajek
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka octu
1 łyżka soku z cytryny
szczypta soli
opcjonalnie 2-3 łyżki kakao

Oddzielamy białka od żółtek. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy mikserem na sztywną pianę. Dodajemy cukier i dalej ubijamy. Następnie dodajemy żółtka. Jeszcze chwilkę miksujemy, po czym dodajemy wszystkie pozostałe składniki, delikatnie mieszamy łyżką i przekładamy do wyłożonej papierem blaszki (u mnie tortownica 24 cm). Pieczemy 35 min. w temp. 180 st. C.