Ogórki konserwowe
Ogórki konserwowe własnoręcznie zrobione, smakują najbardziej. Oto przepis na pyszne ogóreczki, które smakują wybornie. Świetnie się sprawdzą jako dodatek do obiadu, kanapek lub samodzielna przekąska.
Składniki:
małe jędrne ogórki
2 l wody
1 szklanka octu
3 łyżki soli
3 łyżki cukru
5 ziarenek pieprzu
ziele angielskie
listek laurowy
gorczyca
koper
czosnek
marchew
Przygotowanie:
W większym garnku zagotowujemy zalewę z wody, octu, soli, cukru, pieprzu, ziela angielskiego i listka laurowego. Następnie do każdego umytego i wyparzonego słoika wrzucamy gorczycę, koper, czosnek i parę plasterków marchewki.Ogórki układamy w słojach i napełniamy je zalewą. Zakręcamy i pasteryzujemy 15 min.
Rada: Jeśli zwiększymy ilość cukru w zalewie do 4 łyżek to otrzymamy wówczas zalewę słodko-kwaśną. Takie ogóreczki również smakują wybornie.
Składniki:
małe jędrne ogórki
2 l wody
1 szklanka octu
3 łyżki soli
3 łyżki cukru
5 ziarenek pieprzu
ziele angielskie
listek laurowy
gorczyca
koper
czosnek
marchew
Przygotowanie:
W większym garnku zagotowujemy zalewę z wody, octu, soli, cukru, pieprzu, ziela angielskiego i listka laurowego. Następnie do każdego umytego i wyparzonego słoika wrzucamy gorczycę, koper, czosnek i parę plasterków marchewki.Ogórki układamy w słojach i napełniamy je zalewą. Zakręcamy i pasteryzujemy 15 min.
Rada: Jeśli zwiększymy ilość cukru w zalewie do 4 łyżek to otrzymamy wówczas zalewę słodko-kwaśną. Takie ogóreczki również smakują wybornie.
Komentarze
Prześlij komentarz