Oponki serowe

Oponki z białym serem są bardzo smaczne, lekkie i puszyste. Podczas smażenia ładnie wyrastają. To najlepszy przepis na oponki, jaki znam. Mam go od mojej mamy. Kiedyś mama robiła je dla nas a wczoraj pierwszy raz zrobiłam je z własną córeczką. Polecam. Dzieci je uwielbiają.

500 g twarogu
3 jajka
2 szklanki mąki
3 łyżki cukru
3 łyżki kwaśnej śmietany
1 łyżka spirytusu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
olej do smażenia

Twaróg mielimy lub przeciskamy przez praskę do ziemniaków, po czym dodajemy do niego jajka, mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Zagniatamy na stolnicy gładkie ciasto. Rozwałkowujemy na grubość 1 cm i wycinamy w cieście filiżanką większe kółka, a następnie kieliszkiem mniejsze. Tak, żeby powstała charakterystyczna oponka. Wykrojone pączki wrzucamy na głęboki dobrze rozgrzany olej i smażymy z dwóch stron na złoty kolor. Wyciągamy łyżką cedzakową i odsączamy od nadmiaru oleju na ręczniku papierowym. Po ostudzeniu dekorujemy cukrem pudrem lub lukrem. Smacznego!




Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty