Krokiety z szynką i pieczarkami
Smaczne i pożywne krokiety. Idealnie się nadają zarówno na obiad, jak i imprezę jako ciepłe danie. Wybornie smakują również pokrojone w romby z czerwonym barszczykiem. Są po prostu rewelacyjne. Warto poświęcić chwilkę czasu na ich przygotowanie.
Ciasto:
1 l mleka
3 jajka
1 łyżeczka soli
20 łyżek mąki pszennej
Farsz:
60 dag pieczarek
40 dag szynki
1 cebula
15 dag startego żółtego sera
sól
pieprz
Panierka:
3 jajka
sól
pieprz
bułka tarta
olej do smażenia
1. Naleśniki. Do wysokiego naczynia wlewamy mleko, wbijamy jajka, dodajemy sól, mąkę i miksujemy na wysokich obrotach do uzyskania jednolitej konsystencji. Rozgrzewamy patelnię z odrobiną oleju i smażymy na niej naleśniki jeden po drugim. Postarajmy się, żeby były one cienkie (wtedy łatwiej nam będzie zawijać w nie farsz). Z własnego doświadczenia nie polecam grubych naleśników, gdyż są mniej elastyczne. Zrobione z nich krokiety pękają i się same rozwijają. W tym przypadku najlepsze będą cienkie naleśniki.
2. Farsz. Na patelni skropionej olejem podsmażamy posiekaną w drobną kostkę cebulkę. Dodajemy umyte i pokrojone pieczarki i smażymy dalej. Na koniec dodajemy pokrojoną w kostkę szynkę. Przyprawiamy solą, pieprzem i zdejmujemy z ognia. Studzimy, a następnie przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa.
3. Krokiety. Na każdy naleśnik nakładamy ok. 2 łyżek farszu , posypujemy wiórkami żółtego sera i zwijamy ciasno w rulon, którego końce wciskamy do środka. Krokiety obtaczamy w rozkłóconych jajkach przyprawionych solą i pieprzem, bułce tartej i smażymy z obu stron na złoty kolor.
Ciasto:
1 l mleka
3 jajka
1 łyżeczka soli
20 łyżek mąki pszennej
Farsz:
60 dag pieczarek
40 dag szynki
1 cebula
15 dag startego żółtego sera
sól
pieprz
Panierka:
3 jajka
sól
pieprz
bułka tarta
olej do smażenia
1. Naleśniki. Do wysokiego naczynia wlewamy mleko, wbijamy jajka, dodajemy sól, mąkę i miksujemy na wysokich obrotach do uzyskania jednolitej konsystencji. Rozgrzewamy patelnię z odrobiną oleju i smażymy na niej naleśniki jeden po drugim. Postarajmy się, żeby były one cienkie (wtedy łatwiej nam będzie zawijać w nie farsz). Z własnego doświadczenia nie polecam grubych naleśników, gdyż są mniej elastyczne. Zrobione z nich krokiety pękają i się same rozwijają. W tym przypadku najlepsze będą cienkie naleśniki.
2. Farsz. Na patelni skropionej olejem podsmażamy posiekaną w drobną kostkę cebulkę. Dodajemy umyte i pokrojone pieczarki i smażymy dalej. Na koniec dodajemy pokrojoną w kostkę szynkę. Przyprawiamy solą, pieprzem i zdejmujemy z ognia. Studzimy, a następnie przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa.
3. Krokiety. Na każdy naleśnik nakładamy ok. 2 łyżek farszu , posypujemy wiórkami żółtego sera i zwijamy ciasno w rulon, którego końce wciskamy do środka. Krokiety obtaczamy w rozkłóconych jajkach przyprawionych solą i pieprzem, bułce tartej i smażymy z obu stron na złoty kolor.
Komentarze
Prześlij komentarz