Serowy krem do tortów
Idealny krem do tortów i dekoracji muffinek. Jest zwarty i utrzymuje kształt. Łatwo można mu nadać dowolny smak dodając na przykład:
- ekstrakt waniliowy lub cukier waniliowy,
- roztopioną na parze i ostudzona czekoladę,
- masło orzechowe,
- wiórki kokosowe i 1-2 łyżki likieru Malibu,
- pokruszone ciasteczka Oreo,
- owoce.
Niektóre jednak dodatki mogą zmienić konsystencję kremu. Jeżeli chcemy krem bardziej usztywnić możemy dodać miękkie masło do twarogu (ok. 50-100 g na porcje kremu), opakowanie śmietan-fixu do śmietanki lub zagęścić krem żelatyną. Poniżej przedstawiam przepis na podstawowy serowy krem do tortów, który możecie modyfikować w zależności od potrzeb.
Składniki:
400 g twarogu śmietankowego
3/4 szklanki cukru pudru
3/4 szklanki śmietany 30%
Przygotowanie:
Za pomocą miksera łączymy twaróg z cukrem pudrem. Następnie stopniowo dolewamy śmietanę i dalej miksujemy do uzyskania puszystej konsystencji.
Wygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuń