Serowy krem do tortów




Idealny krem do tortów i dekoracji muffinek. Jest zwarty i utrzymuje kształt. Łatwo można mu nadać dowolny smak dodając na przykład:
- ekstrakt waniliowy lub cukier waniliowy,
- roztopioną na parze i ostudzona czekoladę,
- masło orzechowe,
- wiórki kokosowe i 1-2 łyżki likieru Malibu,
- pokruszone ciasteczka Oreo,
- owoce.

Niektóre jednak dodatki mogą zmienić konsystencję kremu. Jeżeli chcemy krem bardziej usztywnić możemy dodać miękkie masło do twarogu (ok. 50-100 g na porcje kremu), opakowanie śmietan-fixu do śmietanki lub zagęścić krem żelatyną. Poniżej przedstawiam przepis na podstawowy serowy krem do tortów, który możecie modyfikować w zależności od potrzeb.



Składniki:

400 g twarogu śmietankowego
3/4 szklanki cukru pudru
3/4 szklanki śmietany 30%

Przygotowanie:

Za pomocą miksera łączymy twaróg  z cukrem pudrem. Następnie stopniowo dolewamy śmietanę i dalej miksujemy do uzyskania puszystej konsystencji.

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty