Kostka arbuzowo - szpinakowa
Pyszne i bardzo efektowne ciasto. Oczarujecie nim swoich gości. Zachwyca smakiem i wyglądem. Warto poświęcić mu chwilkę. Na pewno Wam zasmakuje. Ciekawe połączenie ciasta szpinakowego z musem arbuzowym i pysznym kremem śmietanowym.
Ciasto:
450 g mrożonego rozdrobnionego szpinaku
450 g mąki krupczatki
4 jajka
250 g cukru
300 ml oleju
3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka ekstraktu waniliowego
Mus arbuzowy:
1,5 kg miąższu z arbuza (ćwiartka dużego arbuza)
3 galaretki arbuzowe lub truskawkowe
Warstwa śmietanowa:
500 g serka mascarpone
200 ml śmietanki 30%
4 łyżki cukru pudru
4 łyżeczki żelatyny
4 łyżki wrzątku
1. Zaczynamy od musu arbuzowego, ponieważ zanim zacznie tężeć, ciasto zdąży się upiec i ostygnąć.
Z miąższu usuwamy pestki, blendujemy go i zagotowujemy. Dodajemy do niego 3 galaretki, mieszamy tak aby się rozpuściły i odstawiamy do momentu, aż zacznie się lekko ścinać. Od czasu do czasu mieszamy.
2. Szpinak rozmrażamy, dokładnie odparowujemy na suchej patelni i blendujemy. Jajka miksujemy z cukrem na puszystą, jasną masę. Nie przestając miksować cienkim strumieniem wlewamy do masy olej. Dodajemy ekstrakt waniliowy i dalej miksujemy. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia, i dodajemy stopniowo do masy jajecznej nadal miksując. Na koniec dodajemy szpinak i całość miksujemy. Foremkę 25x35 cm wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy do niej ciasto i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 165 stopni z termoobiegiem. Pieczemy około 50 minut, do suchego patyczka. Ciasto wyrasta z górką, może też lekko pęknąć. Powinno mieć brązowo-zielony kolor na zewnątrz. Upieczone ciasto studzimy.
3. 4 łyżeczki żelatyny rozpuszczamy w 4 łyżkach wrzątku i odstawiamy do przestudzenia. Serek mascarpone miksujemy ze śmietaną i cukrem pudrem. Na końcu dodajemy rozpuszczoną żelatynę i krótko miksujemy.
4. Na szpinakowy blat wykładamy masę śmietanową i wyrównujemy ją. Na masę śmietanową wykładamy lekko ścięty mus arbuzowy i wstawiamy do lodówki (najlepiej na całą noc).
Ciasto:
450 g mrożonego rozdrobnionego szpinaku
450 g mąki krupczatki
4 jajka
250 g cukru
300 ml oleju
3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka ekstraktu waniliowego
Mus arbuzowy:
1,5 kg miąższu z arbuza (ćwiartka dużego arbuza)
3 galaretki arbuzowe lub truskawkowe
Warstwa śmietanowa:
500 g serka mascarpone
200 ml śmietanki 30%
4 łyżki cukru pudru
4 łyżeczki żelatyny
4 łyżki wrzątku
1. Zaczynamy od musu arbuzowego, ponieważ zanim zacznie tężeć, ciasto zdąży się upiec i ostygnąć.
Z miąższu usuwamy pestki, blendujemy go i zagotowujemy. Dodajemy do niego 3 galaretki, mieszamy tak aby się rozpuściły i odstawiamy do momentu, aż zacznie się lekko ścinać. Od czasu do czasu mieszamy.
2. Szpinak rozmrażamy, dokładnie odparowujemy na suchej patelni i blendujemy. Jajka miksujemy z cukrem na puszystą, jasną masę. Nie przestając miksować cienkim strumieniem wlewamy do masy olej. Dodajemy ekstrakt waniliowy i dalej miksujemy. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia, i dodajemy stopniowo do masy jajecznej nadal miksując. Na koniec dodajemy szpinak i całość miksujemy. Foremkę 25x35 cm wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy do niej ciasto i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 165 stopni z termoobiegiem. Pieczemy około 50 minut, do suchego patyczka. Ciasto wyrasta z górką, może też lekko pęknąć. Powinno mieć brązowo-zielony kolor na zewnątrz. Upieczone ciasto studzimy.
3. 4 łyżeczki żelatyny rozpuszczamy w 4 łyżkach wrzątku i odstawiamy do przestudzenia. Serek mascarpone miksujemy ze śmietaną i cukrem pudrem. Na końcu dodajemy rozpuszczoną żelatynę i krótko miksujemy.
4. Na szpinakowy blat wykładamy masę śmietanową i wyrównujemy ją. Na masę śmietanową wykładamy lekko ścięty mus arbuzowy i wstawiamy do lodówki (najlepiej na całą noc).
Komentarze
Prześlij komentarz