Buraczki tarte na zimę do słoików
Buraczki w wersji klasycznej, czyste i bez dodatków. Takie, które smakują nam najbardziej :)
Składniki:
5 kg buraków
1/2 szklanki cukru
1 łyżka soli
1/2 szklanki octu
Przygotowanie:
Obcinamy liście buraczków, a następnie opłukujemy je z ziemi. Wkładamy do dużego garnka, zalewamy zimną wodą, przykrywamy pokrywką i gotujemy do miękkości. Ugotowane buraki odcedzamy i zostawiamy do ostygnięcia. Obieramy nożykiem ze skórki i ścieramy na tarce o dużych oczkach (albo przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa z sitkiem o dużych oczkach). Do startych buraków dodajemy sól, cukier i ocet, mieszamy wszystko dokładnie i próbujemy. Jeśli trzeba doprawiamy do swojego smaku. Tak przygotowanymi buraczkami napełniamy słoiki, zostawiając 2 cm od brzegu. Buraczki dociskamy w słoiku i wycieramy ranty do czysta. Zakręcamy i pasteryzujemy 20 min.
Składniki:
5 kg buraków
1/2 szklanki cukru
1 łyżka soli
1/2 szklanki octu
Przygotowanie:
Obcinamy liście buraczków, a następnie opłukujemy je z ziemi. Wkładamy do dużego garnka, zalewamy zimną wodą, przykrywamy pokrywką i gotujemy do miękkości. Ugotowane buraki odcedzamy i zostawiamy do ostygnięcia. Obieramy nożykiem ze skórki i ścieramy na tarce o dużych oczkach (albo przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa z sitkiem o dużych oczkach). Do startych buraków dodajemy sól, cukier i ocet, mieszamy wszystko dokładnie i próbujemy. Jeśli trzeba doprawiamy do swojego smaku. Tak przygotowanymi buraczkami napełniamy słoiki, zostawiając 2 cm od brzegu. Buraczki dociskamy w słoiku i wycieramy ranty do czysta. Zakręcamy i pasteryzujemy 20 min.
Komentarze
Prześlij komentarz