Leczo
Leczo to jedno z najpopularniejszych dań jednogarnkowych. Dla Węgrów jest mniej więcej tym, czym dla nas bigos. Danie to zyskało bardzo dużą popularność w Polsce i jest u nas gotowane
najczęściej z dodatkiem kiełbasy. W takiej postaci stanowi pełny
posiłek, np. z dodatkiem pieczywa. To cudowne, jesienne danie. Łatwe w przygotowaniu, pełne warzyw, z minimalną ilością tłuszczu, kolorowe, duszone... Samo zdrowie! Poniżej prezentuje mój ulubiony przepis na leczo ;) Zapraszam.
300 g parówek (dobrej jakości !)
200 g kiełbasy podwawelskiej
4 pomidory
2 czerwone papryki
2 cebule
200 g cukinii
puszka kukurydzy
4 ząbki czosnku
ostra i słodka papryka
50 g koncentratu pomidorowego
sól, pieprz, cukier
Parówki, kiełbasę kroimy w półplasterki, cebulę, paprykę i cukinie natomiast w kostkę, a czosnek siekamy drobniutko. Na rozgrzanej patelni podsmażamy kiełbasę, gdy się wytopi tłuszcz dodajemy parówki, a po 5 min. cebulę, czosnek. Gdy całość lekko się zrumieni dodajemy pozostałe warzywa, koncentrat pomidorowy i dusimy razem 30 min. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, cukrem, słodką i ostrą papryką. Podajemy na ciepło z ulubionym pieczywem.
300 g parówek (dobrej jakości !)
200 g kiełbasy podwawelskiej
4 pomidory
2 czerwone papryki
2 cebule
200 g cukinii
puszka kukurydzy
4 ząbki czosnku
ostra i słodka papryka
50 g koncentratu pomidorowego
sól, pieprz, cukier
Parówki, kiełbasę kroimy w półplasterki, cebulę, paprykę i cukinie natomiast w kostkę, a czosnek siekamy drobniutko. Na rozgrzanej patelni podsmażamy kiełbasę, gdy się wytopi tłuszcz dodajemy parówki, a po 5 min. cebulę, czosnek. Gdy całość lekko się zrumieni dodajemy pozostałe warzywa, koncentrat pomidorowy i dusimy razem 30 min. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, cukrem, słodką i ostrą papryką. Podajemy na ciepło z ulubionym pieczywem.
Komentarze
Prześlij komentarz