Keczup z cukinii
Keczup z cukinii jest pyszny, dość ostry w smaku i pasuje do wszystkiego. Cudownie się komponuje z wędlinami, zapiekankami, pizzą czy żółtym serem. Ten ketchup to największe objawienie tegorocznych przetworów. Wygląda i
smakuje bardzo podobnie do dobrej jakości kupnego keczupu, a cukinia w nim zawarta nie jest w ogóle wyczuwalna. Przygotowanie keczupu jest bardzo proste, a sam produkt końcowy dość tani, biorąc pod uwagę cenę cukinii w sezonie. Mam nadzieję, że dacie się namówić i będziecie tak jak my pod sporym wrażeniem :)
3 kg cukinii
1 kg cebuli
garść soli
3 szklanki cukru
2 łyżeczki pieprzu
2 łyżeczki bazylii
2 łyżeczki słodkiej papryki
2 łyżeczki ostrej papryki
800 g passaty pomidorowej
1 szklanka octu
Cukinie obieramy, pozbawiamy nasion i razem z cebulą kroimy w drobną kostkę. Solimy i odstawiamy na 6 godzin. Po tym czasie Wylewamy powstałą wodę. Przekładamy do rondla, dodajemy cukier i gotujemy 20 minut. Przyprawiamy, dodajemy ocet i passatę pomidorową. Całość gotujemy jeszcze 10 minut. Po czym blendujemy na gładką masę. Gorące nalewam do słoików. Pasteryzować 10 minut.
3 kg cukinii
1 kg cebuli
garść soli
3 szklanki cukru
2 łyżeczki pieprzu
2 łyżeczki bazylii
2 łyżeczki słodkiej papryki
2 łyżeczki ostrej papryki
800 g passaty pomidorowej
1 szklanka octu
Cukinie obieramy, pozbawiamy nasion i razem z cebulą kroimy w drobną kostkę. Solimy i odstawiamy na 6 godzin. Po tym czasie Wylewamy powstałą wodę. Przekładamy do rondla, dodajemy cukier i gotujemy 20 minut. Przyprawiamy, dodajemy ocet i passatę pomidorową. Całość gotujemy jeszcze 10 minut. Po czym blendujemy na gładką masę. Gorące nalewam do słoików. Pasteryzować 10 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz