Oszczędne paszteciki
Oszczędne paszteciki to świetny przykład na to jak łatwo można przygotować ciekawy obiad dla rodziny, który po pierwsze - zasmakuje, a po drugie - zostanie w pamięci na długo. Najlepiej będzie kiedy mięso i ziemniaki zostaną nam z poprzedniego dnia. Wtedy smażenie pasztecików odbywa się bardzo szybciutko. Warto spróbować. Z podanej proporcji wychodzi ok. 8 szt.
1 szklanka gotowanego mięsa z rosołu
2 szklanki ugotowanych ziemniaków
cebula
2 jajka
sól, pieprz, domowa vegeta
250 g pieczarek
pęczek szczypiorku
tarta bułka
olej
Na oleju podsmażamy pokrojoną cebulkę, dodajemy umyte i pokrojone w plasterki pieczarki, które również podsmażamy. Mięso, ziemniaki, cebulkę i pieczarki przepuszczamy przez maszynkę do mięsa. Dodajemy pokrojony drobno szczypiorek, jajka, przyprawy i dokładnie wyrabiamy. Z masy formujemy jednakowej wielkości płaskie paszteciki, panierujemy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju, rumieniąc z obu stron. Paszteciki podajemy na gorąco, prosto z patelni najlepiej z filiżanką czerwonego czystego barszczu.
1 szklanka gotowanego mięsa z rosołu
2 szklanki ugotowanych ziemniaków
cebula
2 jajka
sól, pieprz, domowa vegeta
250 g pieczarek
pęczek szczypiorku
tarta bułka
olej
Na oleju podsmażamy pokrojoną cebulkę, dodajemy umyte i pokrojone w plasterki pieczarki, które również podsmażamy. Mięso, ziemniaki, cebulkę i pieczarki przepuszczamy przez maszynkę do mięsa. Dodajemy pokrojony drobno szczypiorek, jajka, przyprawy i dokładnie wyrabiamy. Z masy formujemy jednakowej wielkości płaskie paszteciki, panierujemy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju, rumieniąc z obu stron. Paszteciki podajemy na gorąco, prosto z patelni najlepiej z filiżanką czerwonego czystego barszczu.
Mniam, mniam!
OdpowiedzUsuńOj tak, są niezwykle smakowite. Zachęcam do wypróbowania :)
Usuń