Filety z kurczaka w sosie miodowym
Pyszny i soczysty kurczak w lekko pikantnym sosie z nutą słodyczy. Godne polecenia zestawienie smaków.
4 filety z kurczaka
1 płaska łyżeczka mielonej ostrej papryki
1 płaska łyżeczka pieprzu
1/2 łyżeczki soli
3 ząbki czosnku
1 szklanka mleka
4 łyżki miodu
mąka do panierowania
oliwa z oliwek
Mięso myjemy, osuszamy, nacieramy mieszanką przypraw i odstawiamy na chwilę. W tym czasie na patelni rozgrzewamy oliwę wraz z ząbkami czosnku, które wyciągamy gdy się zrumienią. Po czym na tłuszcz kładziemy oprószone mąką filety i smażymy na złoty kolor z obu stron.
Zmniejszamy ognień i zalewamy kurczaka mlekiem wymieszanym z miodem. Przykrywamy i dusimy ok. 20 min. do miękkości mięsa. Podajemy z młodymi ziemniakami i np. warzywami gotowanymi na parze. Smacznego!
4 filety z kurczaka
1 płaska łyżeczka mielonej ostrej papryki
1 płaska łyżeczka pieprzu
1/2 łyżeczki soli
3 ząbki czosnku
1 szklanka mleka
4 łyżki miodu
mąka do panierowania
oliwa z oliwek
Mięso myjemy, osuszamy, nacieramy mieszanką przypraw i odstawiamy na chwilę. W tym czasie na patelni rozgrzewamy oliwę wraz z ząbkami czosnku, które wyciągamy gdy się zrumienią. Po czym na tłuszcz kładziemy oprószone mąką filety i smażymy na złoty kolor z obu stron.
Zmniejszamy ognień i zalewamy kurczaka mlekiem wymieszanym z miodem. Przykrywamy i dusimy ok. 20 min. do miękkości mięsa. Podajemy z młodymi ziemniakami i np. warzywami gotowanymi na parze. Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz