Grzyby marynowane
Grzyby leśne konserwowane w zalewie octowej z dodatkiem przypraw. Można użyć małych świeżych borowików, podgrzybków, kurek, maślaków, rydzy czy opieńków. Można użyć jednego rodzaju grzybów lub mieszanych.
Składniki:
grzyby
1 szklanka octu
4 szklanki wody
5 łyżek cukru
1 łyżka soli
1 marchewka pokrojona w plastry
kilka ziarenek: pieprzu ziarnistego, gorczycy i ziela angielskiego
kilka liści laurowych
1 cebulka pokrojona w pióra
Przygotowanie:
Dokładnie oczyszczone grzyby obgotowujemy w wodzie lekko zakwaszonej kwaskiem cytrynowym
(wówczas zachowają swoje zabarwienie) ok. 10-15 min. Grzyby odcedzamy i chłodzimy, przelewając je czystą zimną wodą i ciasno układamy od razu do słoików. Przygotowujemy zalewę. Wodę zagotowujemy z przyprawami, dodajemy ocet i powtórnie doprowadzamy do wrzenia. Ułożone w słojach grzyby zalewa się gorącą zalewą, zamykamy, a następnie pasteryzujemy. Czas pasteryzacji dla słoików o pojemności 0,5 l wynosi 45 min.
Składniki:
grzyby
1 szklanka octu
4 szklanki wody
5 łyżek cukru
1 łyżka soli
1 marchewka pokrojona w plastry
kilka ziarenek: pieprzu ziarnistego, gorczycy i ziela angielskiego
kilka liści laurowych
1 cebulka pokrojona w pióra
Przygotowanie:
Dokładnie oczyszczone grzyby obgotowujemy w wodzie lekko zakwaszonej kwaskiem cytrynowym
(wówczas zachowają swoje zabarwienie) ok. 10-15 min. Grzyby odcedzamy i chłodzimy, przelewając je czystą zimną wodą i ciasno układamy od razu do słoików. Przygotowujemy zalewę. Wodę zagotowujemy z przyprawami, dodajemy ocet i powtórnie doprowadzamy do wrzenia. Ułożone w słojach grzyby zalewa się gorącą zalewą, zamykamy, a następnie pasteryzujemy. Czas pasteryzacji dla słoików o pojemności 0,5 l wynosi 45 min.
Komentarze
Prześlij komentarz