Schab 5-minutowy
Idealny pomysł na domową, zdrową wędlinę, którą możemy wykonać przy minimalnym nakładzie pracy. Gotuje się go dwa razy po 5 minut, stąd nazwa „schab 5-minutowy”, choć spotkać go można również pod nazwą „schab 10-minutowy”. Schab jest rewelacyjny. Nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych. Uda się każdemu. Jest delikatny i kruchy - po prostu wspaniały.
Składniki:
1 kg dobrej jakości schabu
5 ziaren jałowca
4 ziarna ziela angielskiego
4 rozgniecione ząbki czosnku
3-4 łyżki soli
3 goździki
2 liście laurowe
2 łyżki musztardy francuskiej
2 łyżki majonezu
1 łyżka pieprzu w ziarnach
1 łyżka majeranku
1 łyżeczka tymianku (opcjonalnie)
1 łyżeczka kolendry (opcjonalnie)
1 łyżeczka rozmarynu (opcjonalnie)
1/2 łyżeczki cukru
Przygotowanie:
Mięso myjemy i wycinamy białe części, których nie chcemy zjeść. Do dużego garnka wlewamy ok. 2 litry zimnej wody. Dodajemy do niej wszystkie przyprawy wraz z czosnkami, musztardą i majonezem. Mieszamy i wkładamy do środka schab. Włączamy ogień i gotujemy przez równo 5 min. (nie więcej!) od momentu zagotowania. Wyłączamy ogień i zostawiamy w przykrytym garnku na 6 h (lub całą noc jak kto woli). Po tym czasie garnek ponownie wstawiamy na ogień i znów gotujemy 5 min. od momentu zagotowania się wody. Przykrywamy pokrywką i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Po czym schab wyciągamy z zalewy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Kroimy w cienkie plasterki. Idealnie komponuje się z tartym chrzanem.
Składniki:
1 kg dobrej jakości schabu
5 ziaren jałowca
4 ziarna ziela angielskiego
4 rozgniecione ząbki czosnku
3-4 łyżki soli
3 goździki
2 liście laurowe
2 łyżki musztardy francuskiej
2 łyżki majonezu
1 łyżka pieprzu w ziarnach
1 łyżka majeranku
1 łyżeczka tymianku (opcjonalnie)
1 łyżeczka kolendry (opcjonalnie)
1 łyżeczka rozmarynu (opcjonalnie)
1/2 łyżeczki cukru
Przygotowanie:
Mięso myjemy i wycinamy białe części, których nie chcemy zjeść. Do dużego garnka wlewamy ok. 2 litry zimnej wody. Dodajemy do niej wszystkie przyprawy wraz z czosnkami, musztardą i majonezem. Mieszamy i wkładamy do środka schab. Włączamy ogień i gotujemy przez równo 5 min. (nie więcej!) od momentu zagotowania. Wyłączamy ogień i zostawiamy w przykrytym garnku na 6 h (lub całą noc jak kto woli). Po tym czasie garnek ponownie wstawiamy na ogień i znów gotujemy 5 min. od momentu zagotowania się wody. Przykrywamy pokrywką i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Po czym schab wyciągamy z zalewy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Kroimy w cienkie plasterki. Idealnie komponuje się z tartym chrzanem.
Muszę spróbować brzmi ciekawie
OdpowiedzUsuń