Kotlety ryżowo-drobiowe

Kotlety ryżowo-drobiowe to jeszcze jedna propozycja na oszczędny zdrowy obiad. Dzięki dodaniu do masy mięsnej ryżu otrzymujemy większą porcje kotletów niż zwykle :) Co jest niewątpliwym plusem ;) Dodatkową zaletą tych kotletów jest piękny zapach lubczyku, który roznosi się po całej kuchni podczas smażenia. Wspaniały bardzo aromatyczny. Takie właśnie są te kotlety smaczne i  pożywne. Jest to świetna alternatywa dla zwykłych kotletów mielonych. Spróbujcie.

50 dag mielonego mięsa drobiowego
1 torebka ugotowanego ryżu
1 cebula
1 jajko
pęczek posiekanego lubczyku
sól, pieprz
bułka tarta do panierowania
olej do smażenia

Cebulkę siekamy i podsmażamy na oleju. Mięso mieszamy z wystudzonym ryżem i cebulką, dodajemy jajko oraz posiekany lubczyk. Doprawiamy solą , pieprzem i dokładnie wyrabiamy na jednolitą masę. Formujemy owalne kotlety, które następnie obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju po 5 min. z każdej strony do zarumienienia. Smacznego!



Komentarze

Popularne posty