Placek lotaryński (Quiche Lorraine)

Wytrawna tarta znana też jako placek lotaryński. Kruchy spód wypełniony masą z boczkiem i cebulą zasmakuje każdemu.




Ciasto:

250 g mąki pszennej
125 g masła
1 jajko
5 g soli
3-4 łyżki zimnej wody

Farsz:

250 g wędzonego boczku
1 duża cebula
200 g żółtego sera
0,5 pęczka szczypiorku

Masa jajeczna:

3 jajka
200 g śmietany 18%
szczypta soli, pieprzu i gałki muszkatołowej





1. Ciasto: Mąkę wysypać na stolnicę, dodać zimne masło i posiekać nożem. Połączyć z jajkiem, solą i wodą. Szybko zarobić. Zawinąć w folię spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość 3 mm i wyłożyć nim formę do tart. Po nakłuwać widelcem. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec ok. 30 min. do lekkiego zarumienienia.

2. Farsz: Cebulę i szczypiorek siekamy. Boczek podsmażamy na rozgrzanej patelni przez 3 min.i przekładamy na talerzyk. Na tłuszczu pozostałym po smażeniu boczku podsmażamy krótko cebulkę, dodajemy do boczku i doprawiamy pieprzem. Pozostawiamy do wystygnięcia.
Następnie cebulkę, boczek i szczypiorek rozkładamy równomiernie na upieczonym spodzie.

3. Masa jajeczna: W garnuszku dokładnie połączyć jajka ze śmietaną i przyprawami. Wylać na tartę i całość zapiekać jeszcze 20 min. do całkowitego ścięcia się masy jajecznej.

Podawać na ciepło lub zimno.

Komentarze

Popularne posty