Aromatyczny gulasz

Sycący i niezwykle aromatyczny gulasz wieprzowy przyprawiony świeżą bazylią. Zasmakuje każdemu!




Składniki:
500 g szynki lub łopatki wieprzowej
2 czerwone papryki
1 cukinia
1 cebula
4 pomidory
4 ząbki czosnku
4 duże pieczarki
kilka gałązek świeżej bazylii
sól, pieprz
olej do smażenia


Przygotowanie:

Mięso kroimy w kostkę, a następnie podsmażamy na rozgrzanym oleju do zrumienienia. Paprykę i cebulę kroimy w kostkę, cukinię ścieramy na dużych oczkach tarki, pieczarki kroimy w plastry, a czosnek i świeżą bazylię drobno siekamy. Wrzucamy wszystko do rondelka, podsmażamy do momentu aż warzywa zmiękną. Wówczas dodajemy pokrojone w kostkę  pomidory i zalewamy szklanką wody. Przykrywamy i dusimy ok. 1 h do miękkości mięsa. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Komentarze

Popularne posty