Dekoracje wypieków

Oprócz cukru pudru, którym najczęściej dekoruję swoje wypieki, gdyż jest to rozwiązanie ultraszybkie, korzystam ze swoich sprawdzonych przepisów na lukier i polewę. Ich przygotowanie zajmuje zaledwie chwilę, a ciasta wykończone w ten sposób są smaczniejsze i wyglądają apetycznie. Domowy lukier i polewa są zdrową i tańszą alternatywą dla sklepowych gotowców ;) Polecam.


Lukier cytrynowy

100 g cukru krystalicznego
1 cytryna
150 g cukru pudru
50 ml wody

Cukier puder wsypać do miski. Cukier krystaliczny zalać 50 ml wody, dodać sok wyciśnięty z cytryny i gotować, dopóki syrop nie zacznie gęstnieć. Gorący wlać do cukru pudru i ucierać, aż utworzy się jednolita masa. Polewać ciasta, póki lukier jest ciepły.


Lukier pomarańczowy

100 g cukru krystalicznego
1 pomarańcza
150 g cukru pudru
50 ml wody

Sok wyciśnięty z pomarańczy wlać do rondelka, dodać wodę oraz cukier krystaliczny i gotować, aż zacznie gęstnieć. W misce cukier puder połączyć z gorącym zagęszczonym sokiem. Polewać ciasta, póki lukier jest ciepły.


Polewa z gorzkiej czekolady

1,5 tabliczki gorzkiej czekolady
100 ml śmietany 30%
100 g cukru

Śmietanę wlać do małego rondla, dodać cukier oraz czekoladę, połamaną na jak najmniejsze kawałki, postawić na niewielkim ogniu i cały czas mieszając, zagotować. Polewać ciasta, póki polewa jest ciepła.


Polewa z kakao

8 łyżeczek kakao
10 łyżeczek cukru pudru
125 g masła
2 łyżki wody

Wszystkie składniki przełożyć do rondelka i podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając do idealnego połączenia składników. Polewać ciasta, póki polewa jest ciepła.

Komentarze

Popularne posty