Śledzie pod pierzynką

Pyszna warstwowa sałatka dla miłośników śledzi. Idealna na imprezę lub święta:)




Składniki:

60 dkg śledzi w oleju z cebulką
4 średnie ogórki kiszone
4 ugotowane na twardo jajka
1 puszka groszku konserwowego
3 łyżki majonezu
3 łyżki jogurtu naturalnego
sól
pieprz
10 dkg sera żółtego


Przygotowanie:

Śledzie i cebulkę odcedzamy na sitku. Następnie płaty śledziowe kroimy na kawałki, a ogórki kiszone i jajka - w drobną kosteczkę. Majonez mieszamy dokładnie z jogurtem i tak powstały sos przyprawiamy solą i pieprzem. Ser żółty ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Po czym w wysokiej przezroczystej salaterce układamy warstwami po połowie: śledzi, cebulki, ogórka, jajek, groszku i sosu majonezowo - jogurtowego. Według tej samej kolejności układamy drugą połowę pozostałych składników. Całość posypujemy żółtym serem.




Komentarze

Popularne posty