Kutia z pęczaku

Jak dla mnie bardziej aromatyczna i wyrazista niż tradycyjna robiona na ziarnach pszenicy.



Składniki:

1 saszetka kaszy pęczak
1 szklanka maku
0,5 szklanki cukru pudru
kilka kropli ekstraktu migdałowego
0,5 szklanki koniaku (lub innego alkoholu)
4 łyżki miodu
5 dag rodzynek
5 dag migdałów
1/2 szklanki słodkiej śmietanki

Przygotowanie:

Rodzynki zalać koniakiem i odstawić do nasączenia przez całą noc. Po czym odsączyć. Kaszę ugotować według przepisu na opakowaniu, odcedzić i ostudzić. Mak opłukać, sparzyć wrzątkiem, odsączyć i zemleć w maszynce 2 lub 3 razy. Połączyć z pęczakiem, miodem oraz z cukrem pudrem i ekstraktem migdałowym. Dodać posiekane bakalie. Wymieszać ze śmietanką i wstawić na kilka godzin do lodówki.

Rada: Aby kutia nie była mdła w smaku rodzynki nasączamy alkoholem. Wtedy staje się ona bardziej wyrazista. Nie musi to być koniak. Możemy dodać inny alkohol, który akurat mamy, np. brandy, pigwówkę, wiśniówkę...

Komentarze

  1. Na tym blogu przeczytałem już bardzo dużo artykułów. Na ten blog będę wracał.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty