Biszkopt nieopadający

Najlepszy biszkopt do ciast i tortów. Warto go zrobić jeśli zależy nam na puszystości ciasta i idealnie prostej powierzchni do dekorowania. Wyrasta bardzo równiutko. Najważniejszą jednak jego zaletą jest to, że nie opada.

5 jajek
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka octu
1 łyżka soku z cytryny
szczypta soli
opcjonalnie 2-3 łyżki kakao

Oddzielamy białka od żółtek. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy mikserem na sztywną pianę. Dodajemy cukier i dalej ubijamy. Następnie dodajemy żółtka. Jeszcze chwilkę miksujemy, po czym dodajemy wszystkie pozostałe składniki, delikatnie mieszamy łyżką i przekładamy do wyłożonej papierem blaszki (u mnie tortownica 24 cm). Pieczemy 35 min. w temp. 180 st. C.


Komentarze

  1. Proszę dopisać co robimy po dodaniu " pozostałych składników" - czy je miksujemy,
    czy mieszamy delikatnie i jaka jest temp. pieczenia? Dziękuję!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty